Kojarzą się z latem i rzeczywiście wtedy smakują najlepiej. My jednak, tak je kochamy, że piekę je także w ciągu całego roku. W sezonie jagodowym robię odpowiednie zapasy jagód i mrożę, a kiedy późną zimą zaczyna ich brakować, kupuję gotowe także mrożone w sklepie. Najlepsza drożdżówka to dla nas bezapelacyjnie jagodzianka.
Jagodzianki
Składniki
300g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
Składniki
300g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
kilka łyżek ciepłego mleka
100g miękkiego masła
2 jajka
2 żółtka
30g cukru
szczypta soli
200g jagód + cukier (ile kto lubi)
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć do miseczki, wymieszać z mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut. Jajka i żółtka roztrzepać w miseczce. W dużej misie wymieszać mąkę cukier i sól. Dodać drożdże, jajka i w końcu masło. Zagnieść ciasto. Najlepiej początkowo robotem, a później rękami. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Jagody wymieszać z cukrem i odstawić. Ciasto podzielić na mniej więcej 10 części. Formować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą szklanki robić wgłębienia w środku. Wypełniać jagodami z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagranym do 180C przez 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz