Jesteśmy gotowi, aby godnie Cię przyjąć. Pierniczki upieczone, nabierają charakteru w puszce. Mleko chłodzi się w lodówce. Zatem do nie zobaczenia w nocy. Poczęstunek będzie tam, gdzie zawsze i mam nadzieję, że nie podarujesz nam jednak żywego konia, o którego prosiła Helenka :)
Przepis na "szybkie" pierniczki
Składniki:
300g mąki pszennej
100g mąki żytniej
130g cukru pudru
100g masła (roztopionego)
100g płynnego miodu
2 jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misie. Wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5cm, podsypując je niewielką ilością mąki.
Wycinać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w
niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10
minut. Dekorować zgodnie z upodobaniami lub fantazją dziecka.
Źródło przepisu - blog Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz