Moje dzieci kochają czosnek. Obydwoje, od maleńkości i w dużych ilościach. Bardzo mnie to cieszy, bo czosnek, jak wszystkim wiadomo, jest zdrowym i domowym lekiem na przeziębienia. Takim naturalnym antybiotykiem. Dzisiaj jednak w innej, przyjemniejszej roli.
500g mąki
15g drożdży
1 łyżeczka soli
ok. 350 ml ciepłej wody
5 łyżek oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek ev.
W misie połącz mąkę, drożdże i sól. W innym naczyniu połącz 5 łyżek oliwy z oliwek z 300ml ciepłej wody.
Połącz składniki suche z mokrymi i wyłóż na blat. Wygniataj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z
niego kulę, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zetnij czosnek tak, alby główki pozostały w całości, skrop delikatnie
oliwą. Zawiń dosyć luźno w folię aluminiową i piecz 45 min. Listki
pietruszki odetnij od łodyżek. Blenderem zmiksuj razem z upieczonym
czosnkiem, uprzednio wyłuskanym z łupinek oraz 3 łyżkami oliwy. Ciasto
podziel na 6 - 7 części. Każdą lekko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Każdy placek posmaruj pietruszkowo- czosnkowym pesto. Placki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
I u mnie w domu wszyscy uwielbiają czosnek, więc przepis zapisany. ;)
OdpowiedzUsuń