O takie na przykład:
160g ryżu arborio
1 cebula (drobno posiekana)
1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki marchewki (pokrojonej w talarki)
1/2 szklanki mrożonej kukurydzy
100g sera żółtego cheddara (startego na tarce)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
bulion drobiowy i masło klarowane
Na
patelni roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż i
wymieszać dokładnie, aby pokrył się tłuszczem. Po chwili wlać szklankę
bulionu, doprowadzić do wrzenia często mieszając. Dodać marchewkę i
dalej gotować cały czas mieszając i dolewając bulion w razie potrzeby.
Jakieś osiem minut od dodania marchewki dołożyć groszek i kukurydzę.
Zdjąć z palnika, kiedy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodać
starty ser oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Ewentualnie
przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz