Ze
wszystkich propozycji śniadaniowych Helenka najchętniej zjada owsiankę
(pomimo jej nieciekawego wyglądu). Dzisiaj w wersji z malinami i
bananem, wykorzystanym w tym przypadku jako dosładzacz, ale spokojnie
można zastąpić go kapką miodu, o ile dziecko nie jest na niego
uczulone.
2 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka owsianego
szczypta soli
garść malin
pół banana lub odrobina miodu
Płatki
owsiane zmielić w młynku do kawy i umieścić w rondelku. Zalać mlekiem ,
dodać sól i zagotować. Gotować jeszcze chwilę często mieszając, aż masa
zrobi się kleista i gęsta. Zdjąć z ognia. Maliny umyć i przetrzeć
przez sitko do owsianki. Dodać rozgniecionego banana lub odrobinę miodu.
Lekko ostudzić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz