Podobno
truskawki są jednym z częstszych alergenów pokarmowych. Całe szczęście
nie dotyczy to moich dzieciaczków. Syn uwielbia truskawki, a i córeczka
niedawno z powodzeniem dołączyła do grona ich wielbicieli. Nic tylko się
cieszyć i serwować im truskawkowe przysmaki, bo te czerwone skarby to
kopalnia witamin i składników mineralnych. Zawierają między innymi
witaminy C, A, B1, B2, żelazo, wapń, fosfor, magnez i mangan.
60g kaszy manny
1 płaska łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka cukru
około 3/4 szklanki mleka ryżowego lub wody
3 duże truskawki
Kaszę
mannę zalać kilkoma łyżkami mleka. W rondelku podgrzać resztę mleka
ryżowego lub wody, masło i cukier. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę mannę i
gotować przez 5 - 10 minut. Zdjąć z ognia dodać truskawki i zmiksować w
blenderze masę włożyć do lekko natłuszczonych foremek lub wyłożyć na
talerz. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć około pół godziny
przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz