16 sierpnia 2013

Kulki mięsne w sosie pomidorowym z makaronem.

Dzisiaj powrócił do domu, po wakacyjnych wojażach, syn mój marnotrawny. Przywitałam go z wielką radością i talerzem ulubionego obiadu na stole.  A jak ulubiony obiad to oczywiście z makaronem w roli głównej.




500g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
2 łyżki startego sera typu parmezan
250ml przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula
sól, pieprz i cukier 
ulubiony makaron

Do mielonego mięsa wbić jajko, dodać oregano, przecisnąć czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w dużym rondlu na odrobinie oliwy. Wlać przecier pomidorowy i  1/2 szklanki wody, a kiedy płyn się zagotuje umieścić w w nim mięsne kulki. Gotować na wolnym ogniu około 35 minut. Pod koniec gotowania sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. W tym czasie ugotować też makaron zgodnie ze wskazówką na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz