Dzisiaj
powrócił do domu, po wakacyjnych wojażach, syn mój marnotrawny.
Przywitałam go z wielką radością i talerzem ulubionego obiadu na stole.
A jak ulubiony obiad to oczywiście z makaronem w roli głównej.
500g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
2 łyżki startego sera typu parmezan
250ml przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula
sól, pieprz i cukier
ulubiony makaron
Do
mielonego mięsa wbić jajko, dodać oregano, przecisnąć czosnek oraz
doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Z masy formować kulki
wielkości orzecha włoskiego. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w dużym
rondlu na odrobinie oliwy. Wlać przecier pomidorowy i 1/2 szklanki
wody, a kiedy płyn się zagotuje umieścić w w nim mięsne kulki. Gotować
na wolnym ogniu około 35 minut. Pod koniec gotowania sos doprawić solą,
pieprzem i cukrem. W tym czasie ugotować też makaron zgodnie ze
wskazówką na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz