Słodkie
ziemniaki stają się podobno coraz popularniejsze w naszym kraju. To
dobrze, bo są zdrowsze od tych zwykłych, białych, codziennych. Zawierają
bardzo dużo witaminy A, witaminy C oraz błonnika. Mają też w swoim
składzie witaminę B6 oraz minerały takie jak żelazo, potas,mangan i
miedź. Te walory zachęciły mnie do wykorzystania ich w przygotowywaniu
posiłków dla Helenki.
700g słodkich ziemniaków
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
350g jabłek
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
Poniżej skrócony opis przygotowania :
Słodkie
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w niewielkiej ilości wody,
aż do miękkości, czyli około 20 minut. Po ugotowaniu rozgnieść na puree.
Jabłka obrać i także pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło,
wsypać cynamon, wymieszać i dołożyć jabłka. Dusić do miękkości.
Wymieszać z puree ze słodkich ziemniaków, miodem i sokiem z cytryny.
Źródło przepisu - książka Mollie Katzen pt. "Salad people".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz