10 stycznia 2014

Czas na rybę!

Dzieci uwielbiają paluszki rybne i mój syn nie jest tutaj wyjątkiem. Te ze sklepu nie są zbyt zdrowe, a samej ryby w nich jak na lekarstwo. Oto moja wersja paluszków rybnych - Dukaty Kapitana. Smacznego!


400g ulubionej ryby - u nas był to dorsz
200g obranych ziemniaków
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
kilka łyżek drobnych płatków owsianych

Ziemniaki drobno pokroić i ugotować. Rybę także ugotować - najlepiej na parze. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i rozdrobnić. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować niewielkie kulki, a z nich kotleciki. Włożyć na trochę do lodówki, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.



1 komentarz:

  1. Wspaniałe! Nie mogę się o pamiętać w komentowaniu. Wspanie u Ciebie

    OdpowiedzUsuń