25 listopada 2013

Obiadek malucha. Kuleczki z indyka ...

... w towarzystwie mini marchewek  i kaszy jaglanej.
Staram się, aby Helenka od małego zapoznawała się z jak najróżnorodniejszymi smakami. Dlatego do jej jadłospisu wprowadzam dużo ziół i innych przypraw oraz nowych produktów. Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem oczywiście - od wszelkich grzybów trzymamy się z daleka. Zielone oliwki już za nami i to z całkiem pozytywnym skutkiem. Dzisiaj smak marchewki urozmaiciłam świeżym rozmarynem, a pulpeciki doprawiłam czosnkiem.



Składniki:

400g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
młode marchewki (mrożone)
gałązka rozmarynu
odrobina oleju, cukru i soli
kasza jaglana

Wykonanie:
Mięso z indyka przełożyć do dużej misy i dodać do niego jajko, zmielone płatki owsiane, odrobinę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wyrobić i oprószonymi mąką rękami formować niewielkie kulki. Gotować na parze, ewentualnie w wodzie przez kilka minut. Marchewki lekko obgotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć gałązkę rozmarynu i po minucie dodać mini marchewki. Oprószyć odrobiną cukru i podsmażać dwie minuty. Podawać z kaszą jaglaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz