... w towarzystwie mini marchewek i kaszy jaglanej.
Staram
się, aby Helenka od małego zapoznawała się z jak najróżnorodniejszymi
smakami. Dlatego do jej jadłospisu wprowadzam dużo ziół i innych
przypraw oraz nowych produktów. Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem oczywiście
- od wszelkich grzybów trzymamy się z daleka. Zielone oliwki już za
nami i to z całkiem pozytywnym skutkiem. Dzisiaj smak marchewki
urozmaiciłam świeżym rozmarynem, a pulpeciki doprawiłam czosnkiem.
Składniki:
400g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
młode marchewki (mrożone)
gałązka rozmarynu
odrobina oleju, cukru i soli
kasza jaglana
Wykonanie:
Mięso
z indyka przełożyć do dużej misy i dodać do niego jajko, zmielone
płatki owsiane, odrobinę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko
dokładnie wyrobić i oprószonymi mąką rękami formować niewielkie kulki.
Gotować na parze, ewentualnie w wodzie przez kilka minut. Marchewki
lekko obgotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć gałązkę
rozmarynu i po minucie dodać mini marchewki. Oprószyć odrobiną cukru i
podsmażać dwie minuty. Podawać z kaszą jaglaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz