15 listopada 2013

Wegańskie muffiny z czarną porzeczką.

Dzisiaj w szkole mojego syna jest Dzień Zdrowego Odżywiania. Z tej okazji jego klasa ma robić wielką sałatkę owocową. Każdy losował jaki owoc ma przynieść tego dnia. Nam przypadły jabłuszka. Ekonomicznie :)
A to dodatkowy bonusik od mamy. Wegańskie muffiny z dodatkiem czarnej porzeczki.



120g mąki pszennej
120g mąki orkiszowej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120ml syropu klonowego
120ml oleju rzepakowego
120ml mleka sojowego
150g mrożonej czarnej porzeczki

W jednej misce wymieszać składniki suche. W innej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć razem, dodać porzeczki i szybko wymieszać całość. Ciastem wypełnić 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny.
Temperatura pieczenia - 190C
Czas pieczenia - 25 minut.




Źródło przepisu - książka Gwyneth Paltrow pt. "Córeczka tatusia" z moimi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz