Nie
znam dziecka, które nie lubiłoby makaronu. Moje za nim szaleją.
Obydwoje. Tym razem jednak Helenka musiała obejść się smakiem, bo na ser
żółty jest jeszcze za mała, szczególnie w takiej ilości. Chętnie za to
podjadała sam makaronik, w czasie gdy ja przygotowywałam sos serowy. Dla
podniesienia walorów odżywczych, których jak się można domyślić, sam
Mac & Cheese nie ma zbyt wielu, przygotowałam jeszcze brokuły na
parze.
250g makaronu
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml mleka
1 łyżka musztardy
1 jajko
200g łagodnego cheddara
Makaron
ugotować al dente. W rondelku rozpuścić masło i oprószyć mąką.
Podgrzewać przez kilka minut ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
Po tym czasie dodać mleko i musztardę. Cały czas mieszać, aby nie
utworzyły się grudki i gotować przez 5 minut, aż sos mocno zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Dodać
starty ser (część sera odłożyć do posypania wierzchu zapiekanek) i
ponownie wymieszać. Całość dodać do makaronu i znów wymieszać. Masę
przełożyć do pojedynczych foremek. Wierzch posypać pozostałym serem.
Czas pieczenia - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz