19 września 2013

Amerykański klasyk, czyli Mac & Cheese.

Nie znam dziecka, które nie lubiłoby makaronu. Moje za nim szaleją. Obydwoje. Tym razem jednak Helenka musiała obejść się smakiem, bo na ser żółty jest jeszcze za mała, szczególnie w takiej ilości. Chętnie za to podjadała sam makaronik, w czasie gdy ja przygotowywałam sos serowy. Dla podniesienia walorów odżywczych, których jak się można domyślić, sam Mac & Cheese nie ma zbyt wielu, przygotowałam jeszcze brokuły na parze.




250g makaronu
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml mleka
1 łyżka musztardy
1 jajko
200g łagodnego cheddara

Makaron ugotować al dente.  W rondelku rozpuścić masło i oprószyć mąką. Podgrzewać przez kilka minut ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać mleko i musztardę. Cały czas mieszać, aby nie utworzyły się grudki i gotować przez 5 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Dodać starty ser (część sera odłożyć do posypania wierzchu zapiekanek) i ponownie wymieszać. Całość dodać do makaronu i znów wymieszać. Masę przełożyć do pojedynczych foremek. Wierzch posypać pozostałym serem.
Czas pieczenia - 20 minut.
Temperatura pieczenia  - 190C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz