10 marca 2014

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Mój syn niczym Elvis uwielbia masło orzechowe. Dlatego specjalnie dla niego upiekłam takie oto ciasteczka. Bardzo mu posmakowały i w domu zajada się nimi bez końca, ale na przekąskę do szkoły nie chce ich zabierać. Cóż, to chyba już ten wiek, w którym zjadanie ciasteczek upieczonych przez mamunię na oczach kolegów i koleżanek to niestety obciach :(


160 g mąki
1/2 łyżeczki sody
140 g cukru trzcinowego
110 g masła
1 jajko
3 łyżki masła orzechowego
100 g drobinek czekoladowych

 
 Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajko. Mąkę połączyć z sodą, masłem orzechowym i miksując masę dodać suche składniki. Na końcu wmieszać drobinki czekolady. Masę wstawić do lodówki na pół godziny. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na blachę porcje masy, zostawiając pomiędzy nimi 4-5 cm odstępy. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.




Bazowałam na przepisie znalezionym na blogu White Plate.

3 komentarze:

  1. Moj mąż też kocha masło orzechowe. Muszę mu zaserwować takie ciasteczka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic prostszego. Pół godzinki i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sama bym chętnie zjadła i szybko się robi :) super

    OdpowiedzUsuń