27 marca 2014

Mini chlebki czosnkowo - pietruszkowe.

Moje dzieci kochają czosnek. Obydwoje, od maleńkości i w dużych ilościach. Bardzo mnie to cieszy, bo czosnek, jak wszystkim wiadomo, jest zdrowym i domowym lekiem na przeziębienia. Takim naturalnym antybiotykiem. Dzisiaj jednak w innej, przyjemniejszej roli.


 500g mąki
15g drożdży
 1 łyżeczka soli
ok. 350 ml  ciepłej wody
5 łyżek oliwy z oliwek

3 duże ząbki czosnku
 1 pęczek pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek ev.

W misie połącz mąkę, drożdże i sól. W innym naczyniu połącz 5 łyżek oliwy z oliwek z 300ml ciepłej wody. Połącz składniki suche z mokrymi i wyłóż na blat. Wygniataj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zetnij czosnek tak, alby główki pozostały w całości, skrop delikatnie oliwą. Zawiń dosyć luźno w folię aluminiową i piecz 45 min. Listki pietruszki odetnij od łodyżek. Blenderem zmiksuj razem z upieczonym czosnkiem, uprzednio wyłuskanym z łupinek oraz 3 łyżkami oliwy. Ciasto podziel na 6 - 7 części. Każdą lekko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Każdy placek posmaruj pietruszkowo- czosnkowym pesto. Placki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.




1 komentarz:

  1. I u mnie w domu wszyscy uwielbiają czosnek, więc przepis zapisany. ;)

    OdpowiedzUsuń