5 czerwca 2014

Obiadek malucha - pomidorowa z soczewicą.

Dzisiaj na obiad wzmocniona dodatkową dawką witamin i minerałów, pomidorowa. Gęsta i sycąca, może spokojnie stanowić pierwsze i drugie danie. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Moje dzieciaki jednak najbardziej kochają makaron, więc mój wybór tego składnika był oczywisty.


Na patelni krótko podsmażyć (na odrobinie oleju rzepakowego) pokrojoną cebulę i cukinię. Następnie wlać około 500ml wody i około 250 ml przecieru pomidorowego. Zagotować. Wsypać wcześniej wypłukaną soczewicę i gotować na niedużym ogniu około 25 minut. Na koniec doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Ja użyłam wcześniej ekologicznej kostki rosołowej, bo gotowałam dla nas trojga. Można zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanym osobno ulubionym makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz