24 czerwca 2013

Deserek malucha z truskawką w roli głównej.

Podobno truskawki są jednym z częstszych alergenów pokarmowych. Całe szczęście nie dotyczy to moich dzieciaczków. Syn uwielbia truskawki, a i córeczka niedawno z powodzeniem dołączyła do grona ich wielbicieli. Nic tylko się cieszyć i serwować im truskawkowe przysmaki, bo te czerwone skarby to kopalnia witamin i składników mineralnych. Zawierają między innymi witaminy C, A, B1, B2, żelazo, wapń, fosfor, magnez i mangan.


60g kaszy manny
1 płaska łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka cukru
około 3/4 szklanki mleka ryżowego lub wody
3 duże truskawki
Kaszę mannę zalać kilkoma łyżkami mleka. W rondelku podgrzać resztę mleka ryżowego lub wody, masło i cukier. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę mannę i gotować przez 5 - 10 minut. Zdjąć z ognia dodać truskawki i zmiksować w blenderze masę włożyć do lekko natłuszczonych foremek lub wyłożyć na talerz. Włożyć do lodówki na kilka godzin.  Wyjąć około pół godziny przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz