5 kwietnia 2013

Kolorowe risotto

Jedna z niewielu potraw, w której mojemu synowi smakują dosłownie wszystkie warzywa. Zatem korzystam z tej okazji i często serwuję mu risotto.
O takie na przykład:
risotto

160g ryżu arborio
1 cebula (drobno posiekana)

1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki marchewki (pokrojonej w talarki)
1/2 szklanki mrożonej kukurydzy
100g sera żółtego cheddara (startego na tarce)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
bulion drobiowy i masło klarowane
Na patelni roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż i wymieszać dokładnie, aby pokrył się tłuszczem. Po chwili wlać szklankę bulionu, doprowadzić do wrzenia często mieszając. Dodać marchewkę i dalej gotować cały czas mieszając i dolewając bulion w razie potrzeby. Jakieś osiem minut od dodania marchewki dołożyć groszek i kukurydzę. Zdjąć z palnika, kiedy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodać starty ser oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz