12 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki.

Jako, że przyprawa do piernika już jakiś czas czekała w słoiczku, nie było sensu dalej czekać. I tak dzisiaj rano pierwsza partia pierniczków wylądowała w piekarniku. Praca była zespołowa. Ja przygotowałam ciasto i rozwałkowałam, Helenka "pomagała" wycinać ciasteczka, a dekorowanie należało do syna.



75ml melasy
60g cukru trzcinowego
60g miękkiego masła
1 łyżka przyprawy do piernika
3/4 łyżeczki sody
1 jajko
około 280g mąki
W niewielkim rondelku podgrzać melasę, cukier i masło, co jakiś czas mieszając. Ostudzić i dodać rozbełtane jajko. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec połączyć z mąką, sodą i przyprawą do piernika. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać pierniczki w dowolnych kształtach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10 minut. Uważać, aby nie piec za długo, bo będą bardzo twarde.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz