14 sierpnia 2013

Obiadek - niespodzinka ze słodkich ziemniaków.

Słodkie ziemniaki stają się podobno coraz popularniejsze w naszym kraju. To dobrze, bo są zdrowsze od tych zwykłych, białych, codziennych. Zawierają bardzo dużo witaminy A, witaminy C oraz błonnika. Mają też w swoim składzie witaminę B6 oraz minerały takie jak żelazo, potas,mangan i  miedź. Te walory zachęciły mnie do wykorzystania ich w przygotowywaniu posiłków dla Helenki.



700g słodkich ziemniaków
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
350g jabłek
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny

Poniżej skrócony opis przygotowania :



Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w niewielkiej ilości wody, aż do miękkości, czyli około 20 minut. Po ugotowaniu rozgnieść na puree. Jabłka obrać i także pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, wsypać cynamon, wymieszać i dołożyć jabłka. Dusić do miękkości. Wymieszać z puree ze słodkich ziemniaków, miodem i sokiem z cytryny.

Źródło przepisu - książka Mollie Katzen pt. "Salad people".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz